Efekty POPŻ Podprogram 2017

Dodano 18 lipca 2018

POPŻ PODPROGRAM 2017 – efekty
1.    Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy),
•    dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1025 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 62,22320 ton żywności;
• 6005 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 1025 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 2 spotkania dla  42 uczestników
• Kulinarne  – 2 spotkania dla 35 uczestników